Om mig
Den här webbsidan används för att dela mina funderingar med dig.
Funderingar som dyker upp när jag följer samhällsutvecklingen i olika media, eller när jag läser eller lyssnar på någon god bok.
Några ambitioner att vara neutral har jag inte. De erfarenheter och kunskaper jag bär, kommer så klart att prägla mitt skrivande. Dessa har jag erhållit genom ett relativt långt liv. Ett liv som också varit en klassresa. En resa som för många av oss som gör den innebär att vi besökt många olika platser. Inte bara fysiska platser utan också rum där många olika värderingar möts och speglas.
Jämställdhet, jämlikhet och genus är ämnen som troligen kommer återkomma mer än annat. Detta då min klassresa handlat mycket om att lära om klass, kön och makt. Men också för att det är vad jag arbetat med och läst mest om de senaste fyrtio åren.
Efter att i många år arbetat med många olika saker, bland annat att motivera unga kvinnor och män att söka jobb eller utbildning, bestämde jag mig år 1988 för att själv skaffa mig en högskoleutbildning. Detta kom att bli det som då gick under begreppet samhällsvetarlinjen. Fokusämnen under åren på Högskolan i Örebro blev sociologi och kvinnovetenskap, med nästa lika många poäng inom båda.
1994 aktiverade jag mig inom dåvarande Manliga nätverket, som några år senare ändrade sitt namn till Män för Jämställdhet. Numera kallar de sig kort och gott för MÄN. Åren mellan 2008 – 2014 var jag ordförande för riksorganisationen Män för Jämställdhet.
1998 började jag mitt första professionella arbete med jämställdhet. Då på Länsstyrelsen i Örebro med projektet “Pojkar, pappor, män i Örebro län”.
1999 fick jag chansen att arbeta för dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg med projekt Män och Jämställdhet. Slutrapporten “Vill man ha jämställdhet”, för detta projekt ligger fortfarande på Regeringskansliets webbplats. Vilket jag är mycket stolt över.
Efter det fick jag möjlighet till att bli delegationssekreterare i Delegationen för jämställdhet i förskolan. När den hade överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen började jag återigen på Regeringskansliets jämställdhetsenhet. Där blev det några år med frågor om mäns våld mot kvinnor, innan jag slutade lite abrubt år 2007.
2007 – 2009 försökte jag arbeta med något annat. Något där mina kunskaper kunde integreras. Det blev då som informatör på Hallsbergs kommun. När sedan nya jämställdhetsutmaningar pockade på, sökte jag mig tillbaka till detta sisyfosarbete. Jag försökte en tid att arbeta på konsultbasis, men har alltid haft ambitionen att vara en del av den offentliga strukturen. Jag tror det är där som det verkligen kan hända.
När jag fick möjlighet att återigen arbeta i ett projekt på Länsstyrelsen i Örebro, tog jag så klart den chansen, för att senare bli sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Östergötland. Efter det återigen Länsstyrelsen i Örebro som samordnare för frågor om det jämställdhetspolitiska delmålet; att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
På hösten 2018 valde jag dock att lämna lönearbete och gå över till att gå in i pensionärslivets äventyr. För min del innebär det att jag är engagerad som verksamhetsansvarig på Örebro läns mansmottagning. Har uppdrag inom HSB-rörelsen, samt inte minst blivit en aktiv medlem i Hallsbergs socialdemokratiska arbetareparti. Tycker du jag skulle kunna företräda dig i Hallsbergspolitiken är du välkommen att på valdagen sätta ett kryss framför mitt namn. 🙂
(2022-07-14)
Träffar: 894