En promenad i dimma

Trots att jag bestämt mig för att inte ta del av media före klockan 10:00 på dagarna, råkade en hemsk  nyhetsflash från Aftonbladet dyka upp innan morgonens promenad. SD:s stöd från väljarna (alltså de som varit med undersökning) tycks nu öka för fjärde månaden i rad. Nu är de uppe på 22,4 % av rösterna bland dem som varit med i undersökningen. Sveriges näst största parti om detta vore röstetalet i dag!

Min första tanke handlade om att om detta fortgår kommer kanske mina sista dagar i livet vara i ett koncentrationsläger. Men så sansade jag mig och kom fram till att så illa kan det väl inte gå – så fort. Jag har ju ändå inte så himla många år kvar att leva.

Men – Moderaterna, Kristdemokraterna tittar väldigt mycket på och försöker bli någon SD-light variant. Så det kan gå fortare än jag anat tidigare. Tänk bara hur det gick när Tyskland förändrades på 1930-talet. Eller på vad som händer i Ungern, Polen, Brasilien och i många andra länder i dag.

Även bland de partier som i dag kallas för mittenpartier tycks influenser om att konkurrera om väljarna med liknande värderingar vara populärt. Inte går det att känna igen de socialdemokrater som fanns i början på 1980-talet i den politik de idag för? Högerns idéer fick rotfäste även där. Timbro?

Det blev oro i hjärnan då tankarna fortsatte in i funderingen på människor jag har i min närhet. Som på något sätt är en del av de nätverk jag befinner mig i. Där finns kvinnor och män som är aktiva inom M, Kd, L, C och S. Troligen inte någon som tillhör SD. Men vem vet i dessa dagar?
Full förståelse finns för dem som arbetar för och gillar dessa högersvängar.

Men de här personerna som jag träffar i flera olika sammanhang. Det är personer som är aktiva i olika föreningssammanhang där också jag är en del. De finns i sociala medier jag använder, som vänner till mig. (Jag har inte några vänner på social media som jag inte har träffat utanför dessa media). På något sätt borde det borga för relativt lika människo- och samhällssyn. Tänker jag.

Samtidigt är det skönt att veta att det finns mångfald av tankar i de olika sammanhang vi möts. Att vi kan mötas i det som är gemensamt, trots att vi kanske har olika människo- och samhällssyn. Men var går gränserna och hur förflyttas de?

Träffar: 159

Etiketter:,

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sexton + 4 =