Det skrämmer mig

Jag har just läst klart boken En av oss. En bok som Åsne Seierstad kom ut med år 2013. Två år efter morden på Utöya. Boken beskriver terroristens uppväxt och vad som leder honom fram till de fruktansvärda skjutningarna av de ungdomarna som var på AUF-läger på Utöya, samt den bombning av regeringsbyggnaden i Oslo som han genomförde innan dådet på Utöya.
Jag förstår nu när jag läst boken varför det varit så svårt för mig att försöka läsa den tidigare.

Jag vet vad som hänt och jag vet vad jag tänker om hur det kan vara att mista sitt barn. Min yngsta son var i Norge när detta hände, men på en annan plats. Jag tror mig också veta hur det kan vara att ha en ideologisk övertygelse som kan leda till förföljelse och kanske också död. Det är också intressant att Seierstad lyfter fram den ideologiska övertygelse som terroristen har.

Boken var dock värre än jag anat. Seierstad beskriver så många skeenden på ett sätt som är förvillande lik en deckarförfattares prosa. Oerhört skickligt lägger hon i sitt reportage fram vad Brevik gick igenom i sin uppväxt. Samtidigt som hon beskriver fler av de ungas liv fram till den 22 juli 2011. En del av ungdomarna överlevde dådet. Flera av dessa ungdomar har hjälpt Seierstad att få en så sann skildring som reportageboken ger.

Med samma närvaro som en bra journalist ska ha, beskriver hon vad som händer när terroristen skapar bomben, som han använder för att spränga regeringsbyggnaden i Oslo. Men framför allt, vilket innebär att både skräck och tårar fyller mig, beskriver hon hur han tar sig till ön. Vad han gör på ön och inte minst hur ungdomarna känner när han följer dem. Hur de upplever det när skotten trasar sönder deras kroppar och deras liv. Men också vad som sker i rättegången, där han sedermera betraktas som tillberäknelig (terroristen egna ord) och därmed döms till 21 års fängelse. 21 år som kan förlängas beroende av; vad vet jag?

Jag kommer ihåg att jag redan när de första nyheterna började spridas om Utöya, hur jag tänkte att det måste vara en attack från höger. Att det var en norsk man som genomförde dådet. Kanske är det en efterkonstruktion då nyheten om den vita blonda mannen kom ganska så snart. Men samma dag som jag läser de värsta avsnitten i boken, de som handlar om hur han går runt på Utöya och avrättar unga människor, samma dag läser jag hur en vänsterpolitiker i vårt land får ständiga hot från höger. De kallas för troll, de som säger sig vilja förfölja och misshandla och mörda Alis Esabati. Men Brevik lyssnade på dessa ”troll”. Han blev en som följde den lära som också dagens troll tillber. Han skapade sitt eget manifest och för att inte tappa fart i den konservativa revolutionen, inledde han med bombningen av regeringskvarteret i Oslo, för att sedan ge sig av till de socialdemokratiska ungdomarnas läger för att målmedvetet skjuta ner så många som möjligt. Detta för att inte bara skapa rädsla, utan framför allt för att inleda den väpnande kampen mot socialister, marxister och feminister som han i sitt manifest utlovat. Ett manifest som han innan dåden såg till att sprida över världen. Så det finns där för dem som vill följa honom. Med bomrecept och allt.

Jag tror han faktiskt har lyckats med sin terrorhandling. Det finns många som följer hans läror.
I Sverige har vi ett par politiska partier som bär på idéer som inte är helt olika de som lär finnas i terroristens manifest. Ett av dessa partier finns i Sveriges riksdag och få nästan 20 % av de röstberättigades stöd. Hur många fler är det som tyr sig till dess läror.
I Norge har Fremskrittspartiet stort inflytande.

Många av vänsterns förespråkare och många feminister, framför allt kvinnor, får ständigt hot från sympatisörer till dessa partier. Någonstans där ute bland dessa finns de som också kan tänka sig gå till handling, liksom terroristen i Norge gjorde den 22 juli 2011. Som också har gjort det på många olika sätt. Lyssna bara på Mona Sahlins sommarprat. Läs Seirestads bok En av oss – en berättelse om Norge.
Det skrämmer mig.

About Author

Visits: 686

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =