2019 – 12 – 31

Årets, liksom 2010-talets sista dag.

Underlig känsla som infinner sig då jag på morgonen ser alla
kajorna på taket, på huset jag ser från våra norrfönster.
Det är som att svartfåglarna förebådar att det är det sista decenniet jag går
in i.
Kanske kommer jag inte finnas när 2020-talet avslutas?

Men så kan jag ju inte tänka hela tiden, även om det är en rätt realistisk tanke. Kajorna fanns på det där taket för att de gillade att jag lagt ut ett antal talgbollar i den fina Pyramideken på Tingshusets tomt. Tingshuset är min utsikt åt öster. Där har jag placerat en fågelmatarstuga och en holk med talgbollar för de mindre fåglarna. Nötväckan, talgoxarna, blåmesarna, kanske också Steglitsen, när den kommer åter. I dag på morgonen var det säkert ett tjugotal kajor och ett par skator som gottade sig där. En kaja satt och hackade och alla andra lommade runt där under för att äta de olika fröna. Jag undrar om de har en strukturerad plan för sitt arbete? Visst skulle jag kunna gå ut och klappa hårt i händerna för att de ska fly, men … De ska också ha mat. De är också fåglar. Varför skulle jag bli irriterade för att de kanske skulle vara en annan sorts fågel. Ren fågelracism! Det vill jag inte vara en del av.

Vi vaknade sent. Eller rättare sagt Kia vaknade sent. Själv gick jag upp vid sjutiden och började leta i det nyss uppgraderade släktforskarforumet MyHeritage. Jag har lagt en extra summa där för ett år. Kanske kan jag finna ut lite mer om mina förfäder och förmödrar på det viset? Och att jag kunde.

På de där timmarna innan Kia vaknat hade jag funnit alla min pappas syskon, samt hans mamma och pappa. Jag visste att det var pigan farfar valde som mamma till min pappa. Om det nu var ett val?
Det är just detta jag ska söka vidare efter. Hur gick det till egentligen?

Jag hittade också att min farfar faktiskt kom från en ort inte ens en mil från där jag i dag bor. Hur kom det sig att han i slutet på 1800-talet tog sig ända upp till Fredriksfors i Gävleborgs län? Skaffade en familj, där han till och med hade råd med tjänstefolk, samt skilde sig från den familjen. Om han nu gjorde det? Vad hände där i Fredriksfors?

Varför börjar jag leta efter min pappas historia när jag inte varit intresserade av honom sedan 1974?

Jag hittade också lite mer spännande information om min mamma. Så det kommande året blir det en hel del grävande i den biologiska historien och kanske en del berättelser därifrån kan skapas.

Lång frukost avslutades framåt lunchtid med en promenad i den strålande solen. Faktiskt nästan 7 grader varmt denna nyårsafton.

I år är det vår tur att ha M och T på nyårsvaka. Vinsåsen till laxen har jag skapat, en fantastiskt god ”Chokolate chip nutella cake” är inköpt från Rekoring. Den ligger och goar till sig i köksvärmen. Champagnen Örebro 754 ligger i kylen och har vi tur kommer också sonen, med fästmö och flickorna, för att tillsammans med oss skåla in det decennium där de två tjejerna kommer att bli tonåringar och unga vuxna.

Må jag leva kommande decenniet och vara en del i deras funderingar och kamp för en bättre värld än den som vi nu ser omkring oss.

About Author

Träffar: 608

Etiketter:
En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =