Att arbeta med bistånd kräver höga löner

218 000 kronor i månaden är lönen för den chef inom biståndsbranchen som tjänar mest 2018.
Pasi Hellman VD inom Nordiska utvecklingsfonden (NDF). NDF finansieras till största delen av den statliga biståndsbudgeten.
Webbmagasinet OmVärlden gör varje år en kartläggning över biståndsbranchens chefslöner och konstaterar att detta är den högst lönen de uppmätt sedan kartläggningarna startade. Tvåan, Maria Håkansson VD på Swedfund har en månadslön på 156 000 kronor. Trea kommer Yves Leterme på Idea med en lön på 149 000 kronor i månaden.  

Noterbart är också att när Pasi Hellman på NDF nu kommer att ersättas med en kvinna på VD-posten, Karin Isaksson, kommer också lönen att bli lägre. Detta samtidigt som biståndsorganisationen Idea har svårt att rekrytera ny VD, då det visar sig att dess lön på cirka 150 000 kronor anses vara för låg.
Generalsekreteraren på den kooperativa biståndsorganisationer WeEffect, Anna Tibblin, har en lön på 88 000 kronor i månaden och placerar sig därmed på plats 18 i löneligan för biståndsorganisationer. Den som har lägst lön på listan, som består av 57 organisationer, är Hanna Dahlström på Vänsterns internationella forum. Hon har en lön på 29 783 kronor för 75 % arbete.

Listan är en sammanställning på organisationer som på något sätt är finansierade av statliga medel.

Källa OmVärlden

2018-05-12

Träffar: 158

Etiketter:

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

två × fem =