Mitt sommarprojekt

Sedan några år tillbaka brukar jag försöka mig på ett sommarprojekt.
De brukar handla om att läsa en författare som jag ser som viktig för mitt tänkande.

Det hela började med att jag köpte Åsa Mobergs och Adam Incédy-Gombos nyöversättning av Simone Beauvoir´s Det andra könet. En tjock bok, faktagranskad av Eva Gothlin, som för mig krävde hela sommaren 2003 att ta till mig. En bok som det snart är dags att läsa i sin helhet igen. Inte bara som den uppslagsbok den också kan vara.

Om det är men arbetarklassbakgrund eller om det handlar om några gener, vet jag inte. Men för mig krävs det lång tid och ett antal läsningar innan jag menar att jag förstår vad författaren vill mig. För mig krävs det två – tre gångers läsning av en avhandling, innan jag vill uttala mig om den. Även om jag ändå kanske ger en och annan reflektion i min vardag om vad jag läst.

Sommarens projekt kommer att sträckas ut under hela hösten. Frågan är kanske om jag blir klar i år. Men vad gör väl det, när jag nu börjar inse att en pensionär faktiskt har tid att fördjupa sig ordentligt. I alla fall tänker jag ge mig tiden.
Jag har nämligen bestämt mig för att återläsa alla de böcker jag har, skrivna av Sven-Erik Liedman. Det blir alltså författaren som är sommarprojekt. Författaren och jag.


Jag började veckan fjorton och tänker läsa dem i den ordning de är utgivna, även om jag som första bok läste upplaga tolv av Från Platon till kriget mot Terrorismen. Det var så titeln år 2005 var på den klassiker han för första gången gav ut 1972. Då med titeln Från Platon till Lenin. Den läste jag första gången någon gång i slutet av 1970-talet. Andra gången jag läste den var som kurslitteratur i sociologi 1990. Då under namnet Från Platon till Mao Zedong.

Nu går jag vidare med mitt sommarprojekt.

Den här gången blir det boken I skuggan av framtiden, som utgavs 1997. Jag har inte läst den sedan dess. Kanske blir det någon form av recension när jag läst den klart. Trots att det bara blir andra gången jag läser den.  Det ska ju finnas recensioner och notiser på den här webbsidan som jag bygger upp, nu när jag försöker slutföra min journalist- och opinonsbildningskurs.

Träffar: 128

Etiketter:

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

arton + 20 =